Projekt  nr POWR.05.01.00-00-0022/20 pn."Dorosłość bez próchnicy” realizowany jest w makroregionie centralnym (województwo mazowieckie i łódzkie) przez Warszawski Uniwersytet Medyczny i Fundację NEUCA dla Zdrowia  w ramach  Programu  Operacyjnego  Wiedza  Edukacja  Rozwój  2014-2020  współfinansowanego  ze środków Europejskiego Funduszu Społecznego. Okres realizacji projektu – 02.11.2020-30.06.2023. Kwota dofinansowania opiewa na kwotę 1 224 108,00 zł.

UE

 

OBJAWY I ETIOLOGIA PRÓCHNICY

Próchnica może objawiać się w następujący sposób:

  • dolegliwości bólowe na ciepło, zimno oraz słodki i kwaśny smak,
  • zęby wrażliwe przy szczotkowaniu,
  • ubytki w zębach,
  • ból zęba lub zębów, samoistny (bez bodźców)
  • przebarwienia.
  • przykry zapach z ust, nieświeży oddech,

Rodzaje i etapy próchnicy.
Podział kliniczny próchnicy:

  1. Próchnica początkowa(biała plama)- najwcześniej dostrzegalna klinicznie zmiana w obrębie szkliwa( tu by się przydało zdjęcie budowy zęba: szkliwo, zebina, miazga, cement, więzadła , kość), Jest ona bardziej dostrzegalna na osuszonym zębie, wygląda jak małe, nieprzezierne, mętne pole. Barwa odróżnia je od sąsiadującego zdrowego, półprzeziernego szkliwa. Nie stwierdza się utraty tkanek (nie ma ubytku).
  2. Próchnica powierzchniowa - powstaje ubytek w szkliwie – nieodwracalne zniszczenie tkanki, pacjent może odczuwać dolegliwości bólowe podczas jedzenia i picia słodkich, ciepłych i zimnych pokarmów.
  3. Próchnica średnia – zmiana próchnicowa obejmuje szkliwo i zębine, silniejsze dolegliwości
  4. Próchnica głęboka - – zmiany obejmują szkliwo i grubą warstwę zębiny sięgając prawie do miazgi.

Czynniki rozwoju próchnicy:

  1. Dieta bogata w cukry
  2. Bakterie rozkładające cukry do kwasów
  3. Czas działania kwasów, które „rozpuszczają” szkliwo
  4. Predyspozycje genetyczne, podatność gospodarza.

Na podstawie wieloletnich badań dowiedziono, że jednym z głównych czynników odpowiedzialnych za rozwój próchnicy zębów są bakterie. Z dużej liczby mikroorganizmów zasiedlających jamę ustną, najbardziej zaangażowane w wywoływanie i rozwój próchnicy zębów są tzw. paciorkowce jamy ustnej (tabela), głównie Streptococcus mutans i Streptococcus sobrinus.

Próchnicotwórcze bakterie S. mutans są najczęściej wykrywanym u ludzi gatunkiem z rodzaju Streptococcus. Mogą egzystować przez długi czas w jamie ustnej już  u małych dzieci. Gatunki drobnoustrojów z rodzaju Streptococcus w pierwszym miesiącu życia dziecka stanowią około 98% flory bakteryjnej jamy ustnej. Bakterie żywią się cukrem, a ich produktem są kwasy, które wnikają w szkliwo, powodują jego rozmiękczenie.

Jeżeli nie pozbędziemy się bakterii i nie zmienimy nawyków żywieniowych, kwasy wnikają głębiej do szkliwa i zębiny, powstają próchnicowe ubytki o ciemnym, brązowym i czarnym zabarwieniu.